Užitkové vlastnosti brojlerových slepic a finálních hybridů - Váchová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Drůbeží maso patří do základního sortimentu výživy obyvatelstva. Má ve výživě lidí významné postavení hlavně díky svému složení. Je cenné především pro vysoký obsah kvalitních bílkovin. Ty jsou velmi lehce stravitelné a obsahují všechny nezbytné aminokyseliny. Cílem této práce byla komplexní analýza úrovně užitkových vlastností brojlerových slepic a jejich finálních hybridů. Z analýzy mohou vzejít doporučení pro chovatele při výběru vhodné hybridní kombinace do našich podmínek. Vlastní test rodičovských forem byl tvořen z odchovu rodičů do věku 154 dnů, snáškového období v délce 280 dnů a čtyř dílčích výkrmových testů potomstva. Odchov, snáška i výkrm potomstva probíhal v hale bez oken s hlubokou podestýlkou s řízeným světelným režimem a klimatizací. V testu byly provedeny 4 dílčí výkrmové testy potomstva se zatížením 17,2 kusů kuřat/1m2, délka výkrmu byla 35 dnů. Údaje byly získány se souhlasem vedení podniku z prvotních dat komplexních zpráv mezinárodních testů rodičovských forem brojlerů a z dílčích výkrmových testů finálních hybridů provedených v MTD Ústrašice za léta 1995 až 2009. Tyto testy byly provedeny dle metodiky MTD a na základě pokynů pro provádění kontroly užitkovosti drůbeže. Získaná data byla tříděna, sumarizována a následně variačně statisticky zpracována za pomoci programu Statistica verze 6. Porovnáním získaných výsledků z rodičovských a výkrmových testů je možné konstatovat, že celkově nejlepšími kombinacemi byly Ross 308 a Cobb 500.
Functional characteristics of broiler chickens and final hybrids
Keywords: drůbež; hybridní kombinace; kontrola užitkovosti; poultry; hybrid combinations; performance monitoring