Podpora exportu v České republice - Ondřejová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce byla analýza aktuální podpory exportu v České republice. Byly uvedeny jednotlivé nástroje podpory exportu a organizace, které jsou v České republice součástí proexportní strategie. Získaný přehled byl následně základem pro praktickou část diplomové práce, ve které byly jednotlivé nástroje aplikovány do prostředí konkrétního podniku. Sledovaný podnik patří do kategorie malých a středních podniků. Dílčím cílem diplomové práce bylo tedy zhodnocení, zda podpora exportu v rámci České republiky je vhodná i pro malé a střední podniky a na základě situační analýzy podat doporučení pro sledovaný podnik, které nástroje podpory exportu by mohl při svých exportních aktivitách využít. V dotazníkovém šetření byly osloveny společnosti, které podnikají ve stejném oboru jako sledovaná firma, zda při svých exportních aktivitách využívají některou z forem podpory exportu
Support of export in Czech republic
Keywords: mezinárodní obchod; podpora exportu; exportní strategie; situační analýza; international trade; support of exports; export strategies; situational analysis