Obraz jako výtvarná metafora genderové identifikace - Nižníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá otázkou, jak přístupy rožnovské arteterapeutické školy zacházejí s genderovou problematikou. Zabývá se posunem generového vnímání v průběhu arteterapeutického procesu (během studia). V teoretické části charakterizuje problematiku genderu z historického pohledu. Zabývá se feministickým hnutím a jeho vlivem na vnímání genderových odlišností. Popisuje psychologické teorie vzniku a vývoje pohlavních rozdílů a terapeutickým působením arteterapie. Praktická část obsahuje charakteristiku arteterapeutických metod, klasického renesančního zobrazení. Pojednává o symbolice ?Prvního hříchu?. Zabývá se souborem výtvarných produkcí studentů arteterapie, na nichž nalézá odkazy ke genderové identifikaci a souborem studentských dotazníků, kde sleduje výpověď studentů o prožívání genderové identifikace při nástupu a průběhu studia.
A painting as a graphic metaphor of a gender identity
Keywords: ? gender; genderová identifikace; feminismus; emancipace; estetika; umění; psychologie; identifikační teorie; archetyp; analýza; interpretace; symbolika.; gender; gender identification; feminism; emancipation; aestethics; art; psychology; identity theory; archetype; analysis; interpretation; symbolism