Hodnocení míry znečištění vodních nádrží sinicemi metodami dálkového průzkumu Země - Novák, Matěj (Jihočeská univerzita, 2023)
Kvalifikační práce se zabývá vyhodnocením znečištění vybraných vodních nádrží sinicemi a řasami pomocí jejich spektrálních vlastností. V práci jsou porovnána data naměřená terénním spektroradiometrem ASD Fieldspec 4 s laboratorně vyhodnocenými daty odebranými in situ. Pro zhodnocení míry znečištění sinicemi a řasami byly vybrány spektrální algoritmy 709/620 a 709/665. Hodnoty spektrálních algoritmů 709/620 a 709/665 vykazovaly těsnou lineární závislost s laboratorně vyhodnocenými koncentracemi fykocyaninu a chlorofylu-a (709/620 s PC a 709/665 s Chl-a) a regresní modely dosahovaly značné přesnosti (R2PC = 0,7339; R2Chl-a = 0,7899). V případě vztahu spektrálního algoritmu 709/665 s TP, PP a PN bylo taktéž dosaženo těsné lineární závislosti. A regresní modely dosahovaly opět značných přesností (R2TP = 0,7273, R2PP = 0,7466, R2PN = 0,7491). To naznačuje, že využití spektrometru ASD Fieldspec 4, potažmo jiných metod DPZ využívajících pro vyhodnocování spektrální reflektanci, nabízí v praxi vhodnou alternativu k vyhodnocování stavu povrchových vod prostřednictvím laboratorního vyhodnocovaní vzorků.
Evaluation of cyanobacterial pollution of water reservoirs by remote sensing methods
Keywords: Znečištění povrchových vod; sinice a řasy; fykocyanin; dálkový průzkum Země; Surface water pollution; cyanobacteria and algae; phycocyanin; remote sensing