Vliv nezaměstnanosti na psychiku člověka - Vitešníková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Nezaměstnanost vede k deprivaci základních potřeb. Závažnost nezaměstnanosti závisí na délce jejího trvání. Dlouhodobá nezaměstnanost vede k apatii a vyvolává krátký časový horizont uvažování. Jedním z hlavních cílů politiky zaměstnanosti je redukce dlouhodobé nezaměstnanosti. Ke sběru dat jsem použila metodu dotazování. Dotazníky byly dva, z toho jeden pro zaměstnané a druhý pro nezaměstnané. Oba obsahovaly celkem 16 otázek. Otázky v dotazníku pro zaměstnané byly otázky týkající se obav ze ztráty zaměstnání a otázky týkající se trávení volného času. V dotazníku pro nezaměstnané byly otázky týkající se trávení volného času a otázky týkající se zájmu získat zaměstnání. Výzkumný soubor zaměstnaných tvořili obyvatelé Českých Budějovic. Návratnost dotazníků byla 98%. Výzkumný soubor nezaměstnaných tvořili nezaměstnaní registrovaní na úřadě práce v Českých Budějovicích. Návratnost dotazníků byla 87%. Ve své práci jsem chtěla poukázat na problematiku nezaměstnanosti ve vztahu k psychice člověka. Cílem mé práce bylo zjistit, zda má nezaměstnanost vliv na psychiku člověka. Předpokládala jsem si tři hypotézy. Hypotéza číslo 1: Problémové skupiny osob z hlediska uplatnitelnosti na trhu práce mají strach ze ztráty zaměstnání, se potvrdila. Hypotéza číslo 2: Zaměstnaní lidé využívají svůj volný čas více pro osobní rozvoj než lidé nezaměstnaní déle než 6 měsíců, se potvrdila. Hypotéza číslo 3: Nezaměstnaní více než 6 měsíců mají menší zájem získat práci než osoby nezaměstnané 6 měsíců a méně, se také potvrdila. Práce poukazuje na vliv nezaměstnanosti na psychiku člověka. Největším přímosem práce pro mě bylo poznání nových teoretických znalostí o této problematice. Výsledky poukazují na fakt, že nezaměstnanost má velký vliv na trávení volného času. Délka nezaměstnanosti ovlivňuje zájem o získání zaměstnaní a příslušnost k rizikové skupině zaměstnaných vede k větším obavám ze ztráty zaměstnání a k názoru, že by obtížně hledali nové zaměstnání. Další přínos práce by mohl být při výuce na Zdravotně sociální fakultě.
THE UNEMPLOYMENT´S INFLUENCE OF A HUMAN MENTALL CONDITION
-
Keywords: Nezaměstnanost; Problémové skupiny nezaměstnaných; Psychika nezaměstnaného; Aktivní politika zaměstnanosti; Projekty na řešení nezaměstnanosti; Unemployment; Groups of person with problematic use on the employment market; Unemploymed human mentall condition; Active politics of employment; Projects for solving unemployment