Václav Příhoda a jeho přínos české reformní pedagogice - Jarošová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá historickým vývojem školské soustavy od 18. století. Popisuje historický kontext a ukazuje situaci, kterou chtěl Václav Příhoda svými reformami změnit. Představuje Příhodův život a zdroje jeho myšlenkové inspirace jako je americká pragmatická pedagogika a Daltonský plán. Práce se soustředí na příhodovské reformy ve 30. letech 20. století, zejména na reformy školy prvního, druhého a třetího stupně a jejich dílčí realizaci.
Václav Příhoda And His Contribution to Czech Educational Reforms
Keywords: povinná školní docházka; etapy reformní hnutí; jednotná škola; škola I. stupně; škola II. stupně (Komenium); škola III. stupně (Atheneum); Daltonský plán; Globální metoda.; compulsory school attendance; Czech educational reform movement; comprehensive school; progressive education; Dlaton plan; Václav Příhoda