Role vzdělávání v romských rodinách - Šlapáková, Lada (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá rolí vzdělávání v romských rodinách. V první kapitole se věnuji historii Romů. Kdy přišli na území České republiky, s jakými problémy se museli vypořádávat a pohledem majoritní společnosti na romské etnikum. Ve druhé kapitole řeším jejich předškolní a základní vzdělávání, s jakými problémy se ve vzdělávacím procesu setkávají, jak jsou ve škole úspěšní a co jejich úspěšnost ovlivňuje. Třetí kapitola se týká postojů rodičů a jak těmito postoji ovlivňují své děti. Také se zde zabývám školou a učiteli, jak by bylo vhodné se k romským dětem chovat a jaký by měl mít pedagog vlastnosti. Dále zde zmiňuji hodnotu celoživotního vzdělávání a jak jazyková vybavenost ovlivňuje školní úspěšnost romského žáka.
The role of education in Roma families
Keywords: historie Romů; vzdělávání a školní úspěšnost romských dětí; postoje rodičů ke vzdělávání; škola; Roma history; the education and school success rate of Roma children; parents' attitudes towards education; school