Porovnání různých způsobů infekce klíšťat virem klíšťové encefalitidy - Výletová, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo porovnat různé metody experimentální infekce klíšťat Ixodes ricinus virem klíšťové encefalitidy. K infekci imerzní metodou byl použit méně virulentní kmen viru Neudoerfl s výsledkem 5 % infikovaných klíšťat a virulentní kmen Hypr 60 % infikovaných klíšťat. Sáním suspenze viru Neudoerfl z kapiláry se infikovalo 75 % klíšťat, infekce sáním na viremických myších byla neúspěšná. V práci je diskutována vhodnost použití testovaných metod k experimentální infekci jednotlivých vývojových stadií klíšťat.
Comparison of different methods of infection of tick-borne encephalitis virus
Keywords: Klíště obecné Ixodes ricinus; virus klíšťové encefalitidy; experimentální infekce; Castor bean tick Ixodes ricinus; tick-borne encephalitis virus; experimental infection