Rehabilitace po poranění šlachového a nervového aparátu ruky - Žáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce si klade za cíl představit adekvátní rehabilitační postupy po poranění šlachového a nervového aparátu ruky, které byly aplikovány u pacienta s poraněním ruky. Přínos vybraných rehabilitačních metod byl následně okomentován v diskuzi. Teoretická část se na začátku zabývá anatomií a fyziologií ruky, především flexorového a nervového aparátu, jejíž znalost a orientace vní je zásadní pro sestavování rehabilitačních postupů a zlepšení spolupráce s ošetřujícími lékaři. Dále jsou zde okrajově popsány chirurgické postupy týkající se chirurgického ošetření poraněných flexorových šlach a nervů pro zlepšení orientace a lepší pochopení všech náležitostí pooperační péče. Dále byly zmíněny nejčastější rehabilitační postupy, užívané po poranění flexorového aparátu ruky, protiotoková terapie, práce směkkými tkáněmi, fyzikální terapie, desenzibilizační cvičení a prevence adhezí. Pozornost byla věnována i protektivnímu dlahování ruky po šlachových lézích a volbě materiálu pro výrobu dlah. Hlavním cílem této práce bylo ozřejmění adekvátních rehabilitačních postupů po poranění šlachového a nervového aparátu ruky a aplikace vybraných postupů na pacienta s poraněním ruky a zhodnocení jejich přínosu. Pro praktickou část jsem užila kvalitativní metodu výzkumu. Výzkumu se zúčastnil pacient zÚstavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou se šlachovou a nervovou lézí po traumatu. Po operaci byl vytvořen, aplikován a sledován rehabilitační plán. Stav pacienta byl sledován ode dne operace po dobu šesti měsíců, přičemž při každé kontrole jsem spolupracovala s chirurgem.
Rehabilitation after a combined tendon and nerve injury of the hand
Keywords: Ruka; rehabilitace ruky; šlachové poranění; flexory; digitální nervy; dlahování ruky; Hand; Hand rehabilitation; Tendon injury; Flexors; Digital nerves; Hand splint