Obec a využívání věcných zdrojů v majetku státu při řešení krizové situace - Gregor, Roman (Jihočeská univerzita, 2016)
Gregor R. Obec a využívání věcných zdrojů v majetku státu při řešení krizové situace. České Budějovice 2016. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Zdravotně sociální fakulta. Vedoucí práce Ing. Aleš Kudlák, Ph.D. Práce je zaměřená na problematiku obcí a vyžadování věcných zdrojů v majetku státu při řešení krizové situace. Cílem práce je posouzení možností obce při využití věcných zdrojů v majetku státu při řešení krizových situací. V souladu se zadáním se zaměřuje na princip použití věcných zdrojů zahrnující movité a nemovité věci ve vlastnictví státu, územních samosprávných celků, fyzických a právnických osob, které lze využít při řešení krizové situace. V teoretické části je popsána právní legislativa České republiky, která se týká využívání věcných zdrojů. Následující kapitola se věnuje informačním systémům, které se využívají při vyžadování věcných zdrojů. Druhá část práce je věnována výzkumu pomocí dotazníku o 13 otázkách pro starosty obcí v Jihočeském kraji. Dotazy jsou zaměřeny na možnou optimalizaci alokace věcných zdrojů k ochraně obyvatelstva při řešení krizových situací. Výzkumná otázka zněla: Jaká je informovanost ve vybraných obcích týkající se využití věcných zdrojů v majetku státu při řešení krizové situace? Dotazník byl odeslán na všechny obce v Jihočeském kraji. Zpět přišlo pouze od 9% dotázaných. Každá otázka byla zpracována zvlášť a vyhodnocena pomocí grafu. Z výsledků je dobře patrné, že zástupci obcí mají jasnou představu o věcných prostředcích. Podle předpokladu je lepší informovanost ve větších obcích či městech, kde mají starostové k dispozici odborníky krizového řízení.
Utilization of State's Material Resources by Municipal Councils in Crisis Scenarios
Keywords: věcné zdroje; řešení krizových situací; využití věcných zdrojů; vyžadování věcných zdrojů; ochrana obyvatelstva; material resources; dealing with crisis situations; use material resources; requiring material resources; civil protection