Vlivy ovlivňující začlenění mentálně postižených osob do společnosti s ohledem na sociální a společenskou úroveň jejich rodin - Hejtmánková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá problematikou postavení a integraci mentálně postiženého dítěte s ohledem na sociální a společenskou úroveň jeho rodiny. Cílem bakalářské práce je na základě studia odborných dokumentů a porovnání dvou mentálně postižených dětí z rodin z rozdílných sociálních poměrů vypozorovat, jak je jedinec schopen se zapojit do většinové společnosti. Byly vypracovány dvě kazuistiky mentálně postižených jedinců a jejich rodin rozdílné kulturní a materiální úrovně. Zhodnocení možnosti zařazení jedince do společnosti byly popsány ve čtyřech ilustrativních vzorcích. V rámci své práce jsem došla k závěru, že rozhodným činitelem postavení mentálně postižených lidí ve společnosti není úroveň materiální, ale především kulturní. Toto tvrzení mohu podpořit i ze zkušeností z denní praxe. Míra postižení jedince, přes veškeré snahy rodiny udává největší vliv na integraci ve společnosti.
Effect influencing integration of mentaly disabled people into society with respect to social status a edukational blackground of the family
Keywords: mentální retardace; integrace; inkluze; postižení; rodina; sociální; společenská úroveň; vzdělání; mentally disabled; integration; family; social; level; integration; education