Problematika kašovité stravy podávané v domovech pro seniory - Konopická, Olga (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku kašovité stravy podávané v domovech pro seniory. Práce je členěna na dvě části, část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá sociálními službami, stářím a změnami, které ovlivňují využití a přísun živin. Další kapitoly pojednávají o výživě seniorů, kritických živinách a poruchách výživy ve stáří. V posledním úseku teoretické části je definována kašovitá dieta. Cílem praktické části bakalářské práce bylo popsat problematiku kašovité stravy ve vybraných zařízeních. Pro získání informací ke stanovené problematice jsem použila metodu kvalitativního výzkumu techniku polostrukturovaného rozhovoru. Polostrukturované rozhovory byly provedeny se čtyřmi zaměstnanci domovů pro seniory. Další částí bakalářské práce bylo vyhodnocení týdenních jídelníčků u šesti klientů s kašovitou dietou. Jídelníčky byly vyhodnoceny programem ,,Nutriservis Profesional" a výsledné hodnoty byly porovnány s výživovými doporučeními pro obyvatelstvo starší 65 let. Výživová doporučení jsou uvedena v literatuře Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011. Problematika kašovité stravy podávané v domovech pro seniory je vnímána různě a bylo by dobré se zaměřit na větší komunikaci s rodinou. Z mých výsledků vyplývá, že problém podávání kašovité stravy je komplexní a je nutné ho řešit multidisciplinárně. Intervence nutričního specialisty je v rámci řešení tohoto typu stravování klíčová. Bakalářská práce může posloužit jako výukový podklad pro studenty a odborníky, kteří mají ve své náplni práce péči o klienty, kterým je indikována dieta č. 1. Dále BP může komplexně zlepšit informovanost o problematice kašovité stravy.
The issue of mushy food served in homes for the elderly
Keywords: senior; sociální služby; kašovitá strava; nutriční terapie; strava v domovech pro seniory; senior; social service; mushy food; nutritional therapy; food in homes for the elderly