Interakce viru klíšťové encefalitidy s cytoskeletem hostitelských buněk - Prančlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce je zaměřena na roli cytoskeletu, primárně mikrotubul a mikrofilament, v průběhu infekce virem klíšťové encefalitidy (VKE) u lidské neuroblastové linie SK-N-SH a klíštěcí linie IRE/CTVM19. Studium integrity a dynamiky cytoskeletu pro replikační cyklus viru za použití specifických chemických inhibitorů poukázal na potenciál VKE využívat námi studovaných struktur v obou buněčných liniích. Imunofluorescenční mikroskopie odhalila strukturní změny v aktinové síti buněk SK-N-SH během pozdní fáze infekce. Navíc byly u obou buněčných linií porovnány změny v expresi genů asociovaných s cytoskeletem, přičemž bylo zaznamenáno několik genů se zvýšenou expresí u buněk SK-N-SH v pozdní fázi infekce.
Interactions of the tick-borne encephalitis virus with the host cytoskeleton
Keywords: virus klíšťové encefalitidy; klíšťová encefalitida; flaviviry; cytoskelet; mikrotubuly; tubulin; mikrofilamenta; aktin; tick-borne encephalitis virus; tick-borne encephalitis; flavivirus; cytoskeleton; microtubules; tubulin; microfilaments; actin