Neolitický sídelní areál Praha-Krč, Společenská zahrada. Organizace prostoru sídelního areálu s rondely a problematika formativních procesů - Vondrovský, Václav (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce předkládá vyhodnocení neolitického sídelního areálu s dvěma rondely, který byl odkryt roku 2001 v rámci záchranného archeologického výzkumu ve Společenské zahradě v Praze-Krči. Na základě široce pojaté analýzy hlavních kategorií artefaktů a ekofaktů jsou identifikovány tafonomické procesy, které formovaly nálezové soubory sídlištních jam, příkopů rondelů i kulturního souvrství. Tyto poznatky o integritě nálezových souborů slouží jako východisko pro další otázky. Standardně pojatá relativní chronologie neolitického areálu je doplněna o pravděpodobnostní modelování radiokarbonových dat získaných především z příkopů obou rondelů. Výsledky ukazují na současnost obou rondelů a dovolují rovněž zpřesnit dosavadní absolutní chronologii rondelů ve střední Evropě. Prostorová analýza nastiňuje možnosti identifikace dílčích aktivit a míst depozice odpadu v archeologickém záznamu sídelního areálu. V závěrečné části je diskutován význam rondelů pro symbolickou kompetici neolitických komunit organizovaných na translokálním principu.
The Neolithic settlement area of Praha-Krč, Společenská zahrada. Spatial organization of settlement area with rondel enclosures and the issue of formative processes
Keywords: neolit; rondel; tafonomie; radiokarbonové datování; Neolithic; rondel enclosure; taphonomy; radiocarbon dating