Dluhová spirála jednotlivce a možnosti jejího řešení na příkladu případové studie - Kurážová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce zkoumá příčiny, průběh a současnou finanční krizi individuálního podnikatele způsobenou dluhovou spirálou. Teoretická část se zaměřuje na dluh a zadluženost, která je jednou z příčin chudoby. Popisuje dluhovou spirálu, její příčiny, prevenci a řešení. Zkoumá roli institucí a osobních bankéřů při řešení dluhové spirály, právní okolnosti oddlužení a osobního bankrotu. Tyto teoretické poznatky jsou aplikovány na případovou studii, která se zabývá konkrétní dluhovou situací. Ve spolupráci se zadluženou podnikatelkou, řeší její finanční situaci. Práce se zaměřuje na sestavení soukromého rozpočtu, který stabilizuje současnou situaci. Cílem této práce je navrhnout řešení dluhové spirály, popsat průběh řešení a zhodnotit výsledky navržených řešení. Metodou výzkumu je případová studie. V této případové studii jsou použity dva typy dotazníků. Rozhovor je dále rozvíjen z faktů, které vyplynuly z odpovědí na otázky v dotaznících.
Debt spiral of an individual entrepreneur and possibilities of its solution on the example of a case study
Keywords: Dluh; dluhová spirála; finanční krize; rozpočet; půjčka; Debt; debt spiral; financial crisis; private budget; loan