Fotovoltaické dobíjecí regulátory v ostrovních systémech - Krčka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá tématem fotovoltaických dobíjecích regulátorů využívaných v izolovaných, respektive ostrovních fotovoltaických systémech. Nejprve jsou popsány základní typy ostrovních instalací včetně jejich funkcí a aplikací v praxi. Následně jsou zmíněny možnosti akumulace elektrické energie ve fotovoltaických systémech a to s ohledem na současné, dostupné technologie, přičemž je podrobněji probrána problematika akumulace elektrické energie v olověných akumulátorech. Hlavní část diplomové práce je pak věnována vlastním elektronickým návrhům fotovoltaických, jinak též zvaných solárních, dobíjecích regulátorů, které tvoří hlavní propojovací článek mezi fotovoltaickými panely, akumulátorem, ale často i připojovanou zátěží, čili spotřebičem. Jednotlivé elektronické koncepce regulátorů jsou podrobně popsány a v závěru práce též porovnány a zhodnoceny.
Solar charge controllers for off-grid systems
Keywords: Energie; sluneční záření; fotovoltaické panely; fotovoltaické moduly; fotovoltaický článek; fotovoltaické systémy; ostrovní solární systémy; fotovoltaický regulátor; solární fotovoltaická elektrárna; akumulace energie; kondenzátor; kondenzátorová baterie; akumulátor; olověný akumulátor; solární nabíječ; solární dobíjecí regulátor ? zapojení; voltmetr; ampérmetr; Energy; solar radiation; photovoltaic panels; photovoltaic module; solar cell; photovoltaic systems; off-grid solar systems; photovoltaic regulator; solar photovoltaic power plant; accumulation of energy; capacitor; capacitor battery; accumulator; lead?acid battery; solar charger; solar charge controller circuit diagram; voltmeter; ammeter