Interpretace postavy Josefa Švejka v kontextu české i zahraniční literární vědy - Rašková, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce s názvem Interpretace postavy Josefa Švejka v kontextu české i zahraniční literární vědy si klade za cíl zdokumentovat a analyzovat interpretační modely postavy Josefa Švejka v románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Na základě získaného materiálu bude postava Josefa Švejka posuzována v kontextu českých estetických a ideových diskurzů. V předkládané práci bude kladen velký důraz zejména na význam řeči. Z tohoto důvodu je část práce věnována jazykovému rozboru díla.
Interpretations of Josef Svejk in the Contexts of Czech and International Literary Science
Keywords: Josef Švejk; interpretace; literární kritika; ideologie; komično; revoluční hrdina; dekonstrukce; významová hra; řeč; jazykověda; překlad; Josef Svejk; interpretation; literary critism; ideology; comic; revolutionary hero; deconstruction; semantic game; speech; philology; translation