Mezigenerační vazby u seniorů žijících v domovech pro seniory a jejich rodin a přátel ve městě Humpolci - Veselská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Mezigenerační vazby u seniorů žijících v domovech pro seniory a jejich rodin a přátel ve městě Humpolci Stárnutí a senioři patří v současné době k aktuálním tématům. Populace stárne a na tento jev by měla být společnost připravena. Přinese to změny v různých sférách a oblastech jako jsou například zdravotnictví či sociální služby, ale také do vztahů a fungování dnešní rodiny. Diplomová práce Mezigenerační vazby u seniorů žijících v domovech pro seniory a jejich dětí a přátel ve městě Humpolci se věnuje fungování mezigeneračních vazeb mezi seniory a rodinou a přáteli. V teoretické části se zabývá nejprve vymezením pojmu senioři, jejich postavením ve společnosti a zvýšením počtu seniorů ve vyšším věku. Zdůrazňuje důležité zdravotní a psychické změny provázející stáří a také charakterizuje význam a druhy aktivit a stárnutí. Prezentuje výsledky a poznatky dosavadních výzkumů zabývajících se mezigeneračními vazbami. Tyto vazby dělí pro větší přehled a možné odlišnosti na mezigenerační vazby seniorů a jejich dětí, seniorů a vnoučat, seniorů a sourozenců a seniorů a přátel. Mezigenerační vazby utváří převážně rodina, proto jedna kapitola je věnována rodině, jejím funkcím a významu. V předposlední kapitole teoretické části je zdůrazněn význam kvality života, která významně ovlivňuje a působí na mezigenerační vazby. Poslední kapitola se věnuje domovům pro seniory, mimo jiné také důležitým změnám, které přinesl Zákon 108/2006 Sbírky o sociálních službách. Empirická část se věnuje provedenému kvalitativnímu výzkumu. Použitou metodou bylo hloubkové interview. Rozhovory byly provedeny s deseti seniory ve dvou domovech pro seniory a to v Domově blahoslavené Bronislavy a v Domově důchodců Humpolec v Lužické ulici. V prvně jmenovaném domově proběhly rozhovory s šesti seniory a v druhém se zbylými čtyřmi seniory. Výsledky výzkumu odhalují, jak fungují mezigenerační vazby, co je ovlivňuje a utváří. Výsledky prezentují vztahy seniorů a jejich dětí, jejich kvalitu a frekvenci, vztahy s vnoučaty, případně pravnoučaty, sourozenci a přáteli. Poukazují na zátěž při příchodu do domova a význam rodiny nebo přátel při tomto životním kroku. Výsledky výzkumu zdůrazňují význam aktivit ve stáří a důležitou oblast zdravotních a psychických změn, kdy změny v jedné oblasti ovlivňují další oblasti a kvalitu života seniorů. Kvalitu života jistě ovlivní i finanční situace seniorů, které se tato práce mimo jiné věnuje. Dalším faktorem je prostředí, ve kterém senioři v domovech pro seniory žijí. I touto problematikou se práce zabývá.
The intergenerational relationships between senior citizens living in retirement homes and their families and friends in the town of Humpolec
Keywords: Senioři; stárnutí; mezigenerační vazby; rodina; aktivita; kvalita života; domovy pro seniory; Senior citizens; aging; the intergenerational relationships; family; activity; the quality of life; retirement homes