Plurál substantiv na -cia/-gia v italštině - korpusová studie - Tomanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá pravopisným kolísáním při tvoření množného čísla substantiv končících na -cia/-gia. Hlavním cílem práce je především získat přehled o aktuálních tendencích v této oblasti a o četnosti výskytu jednotlivých zakončení. Úvodní část práce je zaměřena na popis dané problematiky a souhrn několika doporučení uváděných v odborné literatuře především italských jazykovědců. Následující část zahrnuje teorii o korpusové lingvistice a její historii, o korpusech a jejich tvorbě či využití. Na tuto část navazuje samotná korpusová studie, ve které jsou zaznamenány veškeré nalezené výsledky z dostupných online korpusů. Tyto výsledky jsou pak v úplném závěru zhodnoceny a porovnány s jednotlivými pravopisnými pravidly.
Number inflection of Italian nouns in -cia/-gia - a corpus based study
Keywords: substantiva na cia/-gia; plurál; korpus; korpusová studie; nouns in -cia/-gia. plural; corpus; corpus based study