Gegenwärtige fachsprachliche Tendenzen im Bereich des Umweltschutzes - Podlešáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zakládá na odborném jazyku recyklace a zpracování plastů a zohledňuje jednotlivé jazykové a textové rysy. Charakteristické znaky jsou analyzovány na základě prospektů získaných na mezinárodním veletrhu Fakuma věnujícímu se právě tomuto průmyslovému odvětví. Nejprve zaměříme pozornost na definování odborného jazyka samotného, přestaveny budou i různé pohledy na tuto problematiku, později se práce zaměří na odborný jazyk techniky, chemie a ekologie, které se objevují v analyzovaných technických reklamních prospektech. Značnou roli zde hraje i reklama, proto se jí věnuje druhá kapitola. Empirická část se soustředí na rozbor textů podle konkrétních jazykových rovin, a sice od textové, stylistické, přes lexikální, až po morfologickou. Na závěr jsou zařazeny tabulkové přehledy a shrnující kapitola.
Current Tendencies of Technical Language in the Field of Ecology
Keywords: odborný jazyk - odborný jazyk techniky - odborný jazyk chemie - odborný jazyk ekologie - jazyk reklamy - technické reklamní prospekty; technical language - technical language of technology - technical language of chemistry - technical language of ecology - language of advertising - technical leaflets