Analýzy zkušenosti s drogovou závislostí a možnosti jejího využití v prevenci - Prouzová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je zanalyzovat životní příběhy jedinců se zkušeností s drogovou závislostí. Na základě získaných informací zjistit, jakým způsobem interpretují svou zkušenost s drogovou závislostí a jaký význam má v jejich životě. Vedlejším cílem je snažit se nalézt klíčové momenty v životě, kde byl prostor pro změnu a na tyto momenty zaměřit prevenci. Cílovou skupinou jsou tedy jedinci se zkušeností s drogovou závislostí. V teoretické části je komplexně rozpracována drogová závislost, a to od samotného vzniku až po její léčbu. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkum, který je proveden metodou narativní analýzy čtyř respondentů se zkušeností s drogovou závislostí. Informace byly získané pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Z výzkumu vyplývá, že zkušenost s drogovou závislostí má v životech zkoumaných jedinců významnou roli. Ačkoli můžeme u lidí nacházet určité podobnosti ve vztahu k drogové závislosti, nelze zobecnit jaký význam má drogová závislost v životě člověka, protože zpracování této zkušenosti je subjektivní. Velký vliv na interpretaci vztahu ke zkušenostem s drogami je fakt, zda se jedná stále o uživatele drog nebo o abstinenta. V neposlední řadě z výzkumu vyplývá, že prevenci nelze cílit pouze na jeden zdroj problému, tudíž je nutné v tomto směru aplikovat metody nespecifické prevence.
Analysis of drug addiction experience and the possibility of its use in preventive process
Keywords: drogová závislost; interpretace zkušeností; uživatel drog; abstinent; nespecifická prevence; drug addiction; interpretation of experiences; drug user; abstinent; non-specific prevention