Spotřební daň z piva jako cenotvorná složka u malého nezávislého pivovaru - Janochová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo analyzovat důvody zavedení specifické úpravy daně z piva pro malé nezávislé pivovary na základě zjištění, do jaké míry ovlivňuje cenu jejich výrobků a jejich konkurenceschopnost. V teoretické části jsem se věnovala studiu odborné literatury a pramenů v oblasti historie piva a spotřební daně z piva. V praktické části jsem se zaměřila na studium a průzkum tržního prostředí strakonického pivovaru, jeho náklady a výnosy v roce 2009 a konkurenční výrobky, které jsou v nabídce místní obchodní sítě.
The consumer tax of beer as a price-making factor at small independent brewery
Keywords: spotřební daň; daň z piva; malý nezávislý pivovar; consumer tax; tax of beer; the small independent brewery