Platební neschopnost občanů České republiky - Matějková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem mé bakalářské práce je zmapovat situaci nesplácení zápůjček občany České republiky. Teoretická část se zabývá pojmem platební neschopnost. Dále je věnována popisu insolvenčního řízení, charakteristice insolvenčního soudu a charakteristice osobního bankrotu. V poslední řadě je teoretická část zaměřena na postup exekutorů při nesplácení půjček. V praktické části byl proveden průzkum, který je zaměřen na platební neschopnost občanů České republiky starších 18 let. Dále byla porovnávána platební neschopnost dle pohlaví, věku, nejvyššího dosaženého vzdělání a sociálního statusu. Nakonec bylo šetřeno, jak jsou tito respondenti finančně gramotní a zda nedostatek finanční gramotnosti ovlivňuje platební neschopnost dotazovaných.
Insolvency citizens of the Czech Republic
Keywords: Platební neschopnost; zadluženost; exekuce; finanční gramotnost; půjčka; Insolvency; indebtedness; execution; financial literacy; loan