Využití Bobath konceptu v léčbě dospělých - Budínová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá kinezioterapeutickým přístupem manželů Berty a Karla Bobathových - Bobath konceptem. Bobath koncept je diagnosticko-terapeutický přístup řešící problémy pacientů s poruchami funkce, pohybu a posturální kontroly způsobenými lézí centrálního nervového systému. Teoretická část práce je zaměřena na objasnění základních pojmů: historie a vývoj konceptu, teorie řízení pohybu, problematika pacientů po cévní mozkové příhodě, jednotlivé terapeutické nástroje konceptu a součastný pohled na Bobath koncept. Cílem práce bylo zjistit, jaké je dnešní povědomí o tomto přístupu v rehabilitační léčbě. Byla využita metodika kvantitativního výzkumu, metodou dotazování, technikou dotazníku. Cílovou skupinou bylo 52 fyzioterapeutů.
Usage of Bobath´s concept in adults
Keywords: Bobath koncept; handling; koncept 24 hodin denně; svalový tonus; týmová péče; Bobath concept; handling; concept 24 hours; muscle tone; team care