Měření emisí zátěžových plynů z vybraných BAT technik ve zvoleném provozu s chovem prasat, zhodnocení jejich ekonomických dopadů a porovnání s vypočtenými hodnotami dle dokumentu BREF - Hadáček, Aleš (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá změřením emise zátěžových plynů, vyhodnocením používaných technik a technologií ve sledovaném podniku s výkrmem prasat. Poté jsou zjištěné techniky a technologie porovnány s nejlepšími dostupnými technikami BAT a následně ekonomicky vyhodnoceny. Součástí práce je posouzení tří hypotéz: Splňuje měrná výrobní emise amoniaku z vybraného provozu limity nebo doporučení podle direktivy EU? Je použitý BAT vhodný z ekonomického pohledu i pro české zemědělce? Odpovídají naměřené hodnoty snížení emisí amoniaku výpočtu snížení podle dokumentu BREF? Z naměřených hodnot a následného výpočtu vyplývá, že výrobní emise amoniaku splňuje direktivy EU. Naměřené emise amoniaku jsou však výrazně nižší, něž teoretické hodnoty vypočítané dle legislativy zohledňující podnikem použité snižující technologie. Technologie snižující emise odpovídající BAT používané v podniku jsou vhodné pro české zemědělce.
Measurement of the harmful gas emissions from selected BAT techniques in selected pig farm, assessment of their economic impacts and comparison with calculated values according to the BREF document
Keywords: emise; amoniak; výkrmová prasata; BAT; BREF; emissions; ammonia; fattening pigs; BAT; BREF