Metody měření rychlosti infiltrace vody do půdy - Pivoňka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá terénním měřením ustálené rychlosti infiltrace na povodí Kopaninského potoka. Při měření byl použit jednoválcový výtopový infiltrometr a kompaktní přetlakový infiltrometr. Na povodí bylo provedeno v červenci a srpnu 2012 celkem 30 infiltračních pokusů. Rychlost infiltrace byla měřena na TTP a na orné půdě. Obě použité metody prokázaly, že ustálená infiltrační rychlost je v průměru přibližně stejná na TTP i orné půdě. Dále jsou v práci popsány nejběžnější metody měření infiltrace a porovnávány výzkumy českých a zahraničních autorů.
Methods of water infiltration rate measurements into the soil
Keywords: ustálená infiltrační rychlost; jednoválcový infiltrometr; kompaktní přetlakový infiltrometr; metody měření infiltrace; steady infiltration rate; single-ring infiltrometer; compact pressure infiltrometer; methods of infiltration measurements