Vužití relaxačních technik v profesním životě sestry. - Smuková, Julie (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Bakalářská práce je zaměřena na náročnost práce všeobecné sestry. Požadavky na práci všeobecných sester stále rostou a sestry se těmto novým požadavkům musí přizpůsobit. Nároky, které jsou na sestru kladeny, jsou jak fyzické (manipulace s klienty), tak i psychické (problémy klienta, problémy v rodině). Autorka by chtěla zdůraznit, že pro zvládání náročnosti práce všeobecné sestry je důležité, aby uměla pomoci klientovi v jeho náročné životní situaci, ale aby uměla pečovat i sama o sebe a to jak po tělesné stránce, tak i po stránce duševní. Ve své práci autorka popisuje možnosti relaxačních metod k dosažení upevnění duševního a fyzického zdraví. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda všeobecné sestry znají a využívají relaxační techniky ve svém profesním životě. Zjišťovala jsem, zda zaměstnavatel nabízí sestrám kurzy relaxačních technik a odrazí-li se využívání těchto technik v komunikaci sester s klienty a spolupracovníky. K cílům byly stanoveny čtyři pracovní hypotézy. Výzkumné šetření bylo kvantitativní. Bylo provedeno pomocí dotazníků, který obsahoval 42 otázek. Otázky byly zaměřené na syndrom vyhoření, způsoby relaxace, vyrovnávání se s náročnou životní situací. Výzkum probíhal v nemocnici Jindřichův Hradec v měsíci únoru roku 2009. Byly osloveny všeobecné sestry z lůžkové a ambulantní složky nemocnice. Celkem bylo osloveno 200 sester, ale dotazník vyplnilo jen 113 sester. V souboru respondentek byly sestry se středoškolským i vysokoškolským vzdělání, s různou délkou praxe, z různých typů pracovišť. Hypotéza 1: Sestry využívají relaxační techniky, nebyla potvrzena. Sestry využívají techniky jen v 21,2 %. Hypotéza 2: Sestry, které využívají relaxační techniky, efektivněji řeší svízelné situace jak s klienty, tak i se spolupracovníky. Tato hypotéza byla potvrzena. Sestry znající relaxační techniky lépe řeší interpersonální vztahy a komunikaci s klientem. Hypotéza 3: Zaměstnavatel pořádá dostatek kurzů relaxačních technik pro sestry, nebyla potvrzena. Nemocnice nenabízí sestrám kurzy relaxačních technik. Hypotéza 4: Sestry, které mají kladné zkušenosti s relaxační technikou jí doporučují svým klientům, nebyla potvrzena. Z dotazníku vyplynulo, že jen 36% sester relaxační techniky svým klientům nabízí. Z výsledků dotazníkového šetření vyplynulo, že všeobecné sestry mají znalosti o syndromu vyhoření, o dopadu stresu na pracovní aktivitu. Mají však minimální znalosti o relaxačních technikách a možnosti jejich využití k upevnění tělesného a psychického zdraví. Jelikož sestry samy nevyužívají relaxační techniky k zvládání stresu, při únavě, přepracování a zefektivnění komunikace, nezahrnují je proto do uspokojování biopsychsociálních a spirituálních potřeb svých klientů. Aplikace relaxačních technik v profesním životě sestry tudíž nejsou využívány. Závěry bakalářské práce budou předány k dispozici hlavní sestře nemocnice Jindřichův Hradec a.s. Autorka by chtěla prostřednictvím odborného časopisu seznámit odbornou veřejnost se závěry své práce a zdůraznit, jak by aplikace relaxačních technik pomohla zvládat náročné situace v profesním životě sestry.
Application of relaxation techniques in the professional life of a nurse.
Keywords: Sestra; relaxace; Schulzův autogenní trénink; Jacobsonova progresivní relaxace; syndrom vyhoření; stres.; Nurse; relaxation; Schultz autogenic training; Jacobson progessive muscle relaxation; burnout syndrome; stress.