Srovnání skupinové práce v českém a skupinovém skautingu - Bílková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá skupinovou prací v organizacích Junák a PPÖ v pedagogické rovině, tedy charakteristikou a srovnáním činnosti skupin v těchto dvou zemích. Nejprve se věnuji skautskému hnutí, jeho výchovným metodám v celosvětové organizaci a vymezuji základní pojmy a definice skupinové práce. Těžiště práce pak spočívá v popisu a následném srovnání družinového systému, metod a prostředků skupinové práce, skautské stezky, metodiky programu a vzdělávání vedoucích v Česku a Rakousku. Srovnáním jsem došla k závěru, že skupinová práce v českém a rakouském skautingu má společný základ vyplývající z podstaty skautingu. Jsou zde ale nezanedbatelné aspekty, ve kterých je skupinová práce odlišná.
Comparison of the Group Work in the Czech and Austrian Scouting
Keywords: organizace Junák {--} svaz skautů a skautek ČR; skauti a skautky Rakouska {--} PPÖ; skupinová práce; skupina; skupinová dynamika; družinový systém; parta vrstevníků; skautská výchovná metoda; organisation Junák {--} Association of Scouts and Guides CZ; Junák; The Association of Boy Scouts and Girl Guides of Austria; PPÖ; group work; group; group dynamics; patrole system; peer group; scout education method