Potraviny z pohledu výživových a zdravotních tvrzení - Sobíšková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2013)
V práci byly shromážděny základní informace o označování potravin výživovým a zdravotním tvrzením tak, aby bylo možné vytvořit si ucelenou představu o jejich významu pro spotřebitele. Hlavním cílem bakalářské práce bylo vymezit postoj spotřebitelů k poskytovaným informacím. Jakým způsobem jsou spotřebitelé potravin seznámeni s těmito pojmy, jak je vnímají a zda jsou pro ně jasnou a srozumitelnou informací uvedenou na obale. Následně bylo analyzováno, jak aplikují vybrané firmy výživová a zdravotní tvrzení na obalech svých výrobků a jsou-li pro ně přínosem.
Food from the perspective of nutrition and health claims
Keywords: potraviny; označování potravin; výživová tvrzení; zdravotní tvrzení; srovnávací tvrzení; výživové profily; food; food labeling; nutrition claims; health claims; comparative claims; nutritional profiles