GULAG -známý i neznámý - Solonynko, Oksana (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma mé bakalářské práce je zaměřeno na systém fungování nápravně pracovních táborů v Sovětském svazu na základě tvorby Alexandra Solženicyna. V práci je také přiblížen osud a tvorba tohoto spisovatele. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První z nich pojednává o prehistorii vzniku nucených prací v Rusku. Druhá obsahuje historii vzniku prvních táborů, jejich rozrůstání a také důležité mezníky v historii Gulagu. Třetí kapitola se podrobněji věnuje systému fungování táborů, jako zadržení, transport, život a práci v táborech. Čtvrtá kapitola seznamuje čtenáře se spisovatelem a publicistou Alexandrem Isajevičem Solženicynem, jeho literární a publicistickou tvorbou. Součástí práce je kapitola Gulag v současnosti. Bakalářská práce obsahuje dokumentární přílohy, fotografie a bibliografii.
The known and unknown Gulag