Motivace pro práci asistenta pedagoga na 2. stupni ZŠ a následné zkušenosti v této pozici - Trykarová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zaměřuje na téma motivace pro práci asistenta pedagoga a důvodů pro setrvání v této pozici. Teoretická část je členěna do sedmi kapitol, které se převážně věnují vývoji školské integrace, následně žákům se speciálními vzdělávacími potřebami a možnostem začleňování do základních škol běžného typu v České republice. Kapitoly popisují postoje veřejnosti k osobám s postižením, indikátory inkluze ve vzdělávání a inkluzivní kulturu školy. Samozřejmě představují pozici asistenta pedagoga v edukačním kontextu. Jaké má povinnosti, kompetence a co vše je náplní práce asistenta ve školství. Hlavním cílem výzkumného šetření prezentovaného v praktické části je prozkoumat důvody, které souvisí s přijetím práce asistenta pedagoga a především zanalyzovat, co konkrétně motivuje asistenty v dlouhodobém setrvání v této pozici. K získání potřebných informací bylo použito hloubkových rozhovorů.
Motivation for a job of teacher's assistant in the system of basic education and the following experience
Keywords: asistent pedagoga; motivace; integrace; žák se speciálními vzdělávacími potřebami; a teaching assistant; motivation; integration; a child with special educational needs