Nové přístupy k ochraně mravenců rodu Formica v CHKO Blanský les se zřetelem na jejich ekologické vazby - Hajerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Lesní mravenci rodu Formica jsou zákonem chránění živočichové. Pomocí ekologických služeb, které poskytují, zabezpečují ekologickou stabilitu lesního ekosystému a jsou jeho důležitou součástí. Tato práce byla zaměřena na studium ekologických vazeb (trofobiózy, myrmekochorie a myrmekofilie) a mapování poškozování hnízdních kup především datlovitými ptáky a divokými prasaty. Jejich destruktivní činnost je ve sledované lokalitě velmi značná. Součástí práce je návrh nového přístupu k ochraně mravenců rodu Formica, který vychází z Červeného seznamu ohrožených druhů České republiky. Stávající druhová ochrana je rozšířena o ochranu prostředí a je vytvořena tzv. komplexní ochrana.
New approaches to the protection of the ant genus Formica in Blansky les with respect to their organic bonds
Keywords: mravenci rodu Formica - CHKO Blanský les {--} ekologické vazby {--} trofobióza {--} myrmekochorie {--} myrmekofilie {--} poškozování hnízd {--} metodika mapování - ochrana; ants of the genus Formica {--} protected area Blansky forest {--} ecological linkages {--} trofobiosis {--} myrmecochory {--} myrmecofily {--} damage of nests {--} methods of mapping - protection