Problematika ošetřování cizinců během hospitalizace - Vítková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje problematice ošetřování cizinců během hospitalizace. Volba tématu je podložena čím dál častějším setkáváním zdravotníků s pacienty jiných kultur. Tento fakt je do značné míry ovlivněn migrací, kdy cizinci cestují za prací, ale také za kvalitou českého zdravotnictví. Cílem bakalářské práce je zmapovat komplexně problematiku ošetřování cizinců a poukázat na výzvy nebo oblasti, které by bylo možné z pohledu kvality péče o cizince zlepšit. Empirická část byla složena z kvalitativního i kvantitativního šetření. Pro kvantitativní šetření byl zvolen nestandardizovaný dotazník vlastní konstrukce. Skládal se z 26 otázek a byl distribuován mezi sestry na chirurgické a ortopedické oddělení a na chirurgické či ortopedické JIP nemocnic v kraji Vysočina. Celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 102 respondentů. Výsledná data byla zpracována v programu MS Excel za pomocí kontingenčních tabulek a grafů. Kvalitativní šetření probíhalo formou pozorování, pro jehož uskutečnění bylo vybráno chirurgické oddělení, kam často dojíždí pacienti z ciziny na plánované výkony. Výsledky dotazníkového šetření jednoznačně nepoukazují na to, že by sestry s delší praxí měli více vědomostí v oblasti péče o cizince. Ukazuje se zde například to, že téměř polovina výzkumného souboru nezná specifika jiných kultur. Jsou však schopni řešit případné jazykové bariéry. Z pozorování můžeme vyzdvihnout komunikaci sester s pacienty, která probíhala bez větších potíží a také využívání služeb tlumočníka. Sestry si mezi sebou předávaly potřebné informace a dokázaly tak pacientům poskytnout vhodnou péči. Bakalářská práce může být podkladem pro další vzdělávací materiály a přispět tak do procesu zkvalitňování péče o cizinci.
Problematics of Nursing Care about Foreigners During Hospitalization
Keywords: Sestra; Cizinec; Transkulturní péče; Komunikace; Postoje; Ošetřovatelská péče; Nurse; Foreigner; Transcultural care; Communication; Attitudes; Nursing Care