Pronominální subjekt v italštině ve srovnání s češtinou. - Spolková, Simona (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem diplomové práce je pronominální subjekt v italštině ve srovnání s češtinou. Práce je rozdělena na dvě části, na část teoretickou a na část praktickou. V první, teoretické, části se autorka nejprve zabývá syntaxí, stručně charakterizuje větné členy a poté detailněji popíše jak italský tak český podmět. Svoji pozornost zaměří především k povinnému vyjadřování pronominálního subjektu. V následující, praktické, části provede autorka srovnání povinného vyjadřování pronominálního subjektu v italštině a češtině na základě vybraných literárních textů z paralelního korpusu InterCorp. Stěžejním cílem práce bude zjistit, zda je distribuce obligatorního pronominálního subjektu stejná nebo rozdílná v obou srovnávaných jazycích.
The pronominal subject in Italian in comparison to Czech.
Keywords: pronominální subjekt; syntax; slovosled; aktuální větné členění; větné členy; korpus; pronominal subject; syntax; word order; functional sentence perspective; constituents; corpus