Function of Pragmatic Markers in Political Interviews Based on Pragmatic and Sociolinguistic Research - Málková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na frekvenci výskytu a komunikativní funkci pragmatických markerů v žánru politického interview jako prostředku posílení interakce mezi moderátorem a osobou, která je dotazována. Anylýze jsou podrobena tři politická interview, jejichž zdrojem je internet. Práce je založena na pragmatickém a sociolingvistickém výzkumu. V první kapitole je představena terminologie, která je nutná pro pochopení celé studie. Dále se práce zabývá jednotlivými interview a jejich mluvčími. Pozornost je zaměřena na původ mluvčích a jejich život, který může ovlivnit výskyt, frekvenci a funkci markerů. Práce sleduje různé interpretace termínu ''pragmatický marker''. Následuje rozbor jednotlivých markerů z kvantitativního a kvalitativního hlediska. Výskyt, frekvence a funkce pragmatických markerů v tomto žánru je shrnuta v závěru práce.
Function of Pragmatic Markers in Political Interviews Based on Pragmatic and Sociolinguistic Research
Funkce pragmatických markerů v politickém interview Pragmatický a sociolinguistický výzkum
Keywords: Pragmatika; diskurz; politický diskurz; konverzační analýza; interview; politické interview; pragmatické markery; frekvence a funkce markerů; pragmatický a sociolingvistický výzkum; kvantitativní a kvalitativní přístup; Pragmatics; Discourse; Political Discourse; Conversational Analysis; Interview; Political Interview; Pragmatic Markers; Frequency and Function of Pragmatic Markers; Pragmatic and Sociolinguistic Research; Qualitative and Quantitative Approach