Secesní písmo v teorii a praxi - Zdráhalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce na téma Secesní písmo v teorii a praxi obsahuje dvě části. V teoretické části se zabývám charakteristikou secese, vznikem a vývojem písma, dále pak rozborem secesního písma a jeho využitím v běžné grafické produkci v Evropě. Zaměřuji se na plakát, pohlednici, novinovou a jinou formu inzerce, kalendář a využití secesního písma jako uměleckého prvku v architektuře. Praktická část obsahuje dvě mnou navržené abecedy, které vycházejí z Muchova plakátového secesního písma a mohou být použitelné v grafické produkci dnešní doby. Obě abecedy jsou psány velkými písmeny a druhá navíc obsahuje interpunkční znaménka.
The secession typeface in theory and practise
Keywords: charakteristika secese; vznik a vývoj písma; rozbor secesního písma a jeho využitím v běžné grafické produkci v Evropě; characterization of secession; development of typeface; analysis of secession typeface and its use in usual graphic production in Europe