Slovotvorné procesy při vzniku příjmení v angličtině a češtině - Šťastná, Leona (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce se zabývá slovotvornými procesy, které se účastní vzniku příjmení v anglickém a českém jazyce. Jejím cílem je na základě rozboru konkrétního počtu příjmení určit, které slovotvorné procesy a v jaké míře se účastní vzniku příjmení. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické - a je doplněna závěrem. Teoretická část zkoumá a zpracovává témata slovotvorby a slovotvorných postupu v obou jazycích, popisuje původ anglických a českých příjmení a nastiňuje téma slovotvorných procesů při vzniku příjmení v angličtině a češtině. Praktická část je založena na rozboru jednotlivých příjmení, která byla po dohodě s vedoucím diplomové práce vybrána z pražského a londýnského telefonního seznamu (250 z každého). V poslední části autorka prezentuje závěry, ke kterým došla na základě rozboru příjmení.
Surnames in English and Czech - Word-Formation Processes
Keywords: slovotvorba; příjmení; slovotvorné procesy; původ příjmení; word-formation; surnames; processes of word-formation; origin of surnames