Analýza rostlinných makrozbytků a uhlíků z archeologického výzkumu kostela sv. Alžběty v Jilemnici - Novák, Jan (Státní okresní archiv Semily, 2018)
V sezónách 2016 a 2017 proběhl v areálu jilemnického zámeckého parku archeologický výzkum, při kterém došlo k objevení nejstarší zděné stavby v Jilemnici – gotického kostela sv. Alžběty. Ten se z části nachází v hmotě zdiva tzv. zahradního domku ve východní polovině zámeckého areálu. Z archeobotanického pohledu zde byly studovány sondy 4, 11 a 13. Vzorky byly odebrány z vrstev datovaných do 13., 14. a 16.–17. století. V rámci záchranného archeologického výzkumu byly také odebrány vzorky z vrcholně středověké kulturní vrstvy a sídlištní jámy z období předcházející městské lokaci. Cílem článku je upozornit na výsledky analýzy rostlinných makrozbytků, dřev a uhlíků ze studované lokality.
The analysis of plant macroremains and charcoal from the archaeological research of the St. Elizabeth church in Jilemnice
Keywords: rostlinné makrozbytky; JIlemnice; charcoal, plant marcoremains, medieval period, grave