Léčebné a regenerační účinky kryoterapie u generace 50+ - Sosnová, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Teoretická část mé diplomové práce se zabývá životním stylem, regenerací, léčebnou rehabilitací a relaxací se zaměřením na léčbu chladem ve stáří. Práce vysvětluje využití kryoterapie z historického i vědeckého hlediska. Cílem je tedy představit stále populárnější metodu kryoterapie jako prostředek odsunutí nástupu nesamostatnosti a pohybové neschopnosti u lidí starších 50 let a zároveň být aktivními do co nejvyššího věku. Přestože zdravotnictví 21. století dosáhlo pozoruhodných úspěchů, nemocí kupodivu neubývá, naopak vyskytuje se celá řada tzv. civilizačních chorob zaviněných především špatným a jednostranným životním stylem. Na tyto nemoci se běžně předepisují farmaka, která mívají často vedlejší účinky. Ve své práci představuji kryoterapii jako jednu z metod, která může sloužit k ochraně zdraví, prevenci, léčbě poúrazových stavů a k podpůrné léčbě rozličných zdravotních obtíží relativně bez vedlejších účinků.
Therapeutic and Regenerative Effects of Cryotherapy on the 50+ generation
Keywords: kryoterapie; regenerace; chlad; chladová terapie; termoterapie; cryotherapy; regeneration; thermotherapy; cold therapy; cold