Technické památky Tábora a jeho okolí, aplikace v základním školství - Vašica, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Má práce pojednává o technických památkách táborského regionu, které jsou v ní seřazeny chronologicky podle míst výskytu. Jejich zmapování vypovídá o postupu techniky v našem regionu a s tím souvisejícím rozvojem společnosti, vlivu na životní podmínky a zároveň na životní úroveň obyvatel regionu. Součástí mé práce je i ukázka prezentace památek vytvořená z jedné kapitoly jako didaktická učební pomůcka pro učitele při výkladu této problematiky žákům druhého stupně na základních školách. Její aplikace je možná při výuce mnohých předmětů v rámci využití mezipředmětových vztahů. Cílem práce je vyzdvihovat u žáků význam techniky v souvislosti s krajinou jejich domova a tím je vychovávat k národnostnímu cítění a hrdosti na vlastní region a na svůj národ.
The technical sights of Tábor and its surroundings, aplication in elementary education
Keywords: technika; táborský region; didaktická pomůcka; základní školy; mezipředmětové vztahy; význam techniky; technology; region of Tábor; didactical material; elementary school; interdisciplinary teaching; the importance of technology