Přístupy ke kalkulaci nákladů v podniku - Kupka, Michal (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této diplomové práce jsou odlišné přístupy ke kalkulacím nákladů ve výrobním podniku. Cílem práce je zhodnocení současné metodiky kalkulací, aplikace odlišných metod spojená s jejich vzájemnou komparací a závěrečná doporučení pro udržitelný růst podniku. Pro teoretický základ práce jsou v první části vysvětleny obecné pojmy spojené s kalkulacemi. Následně se práce již zaměřuje na členění samotných nákladů a kalkulací. Praktická část úvodem představuje současnou metodiku tvorby kalkulací, kterou dále s odlišnými přístupy porovnává a vyhodnocuje pro podnik nejpříznivější variantu.
Approaches to the cost calculations in company
Keywords: Náklady; řízení nákladů; kalkulace; kalkulační metody; kalkulační systém; kalkulační vzorec; costs; proceeding of costs; calculations; calculation methods; calculation system; calculation formula