Využití prvků muzikoterapie při práci se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami - Mervardová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá využitím prvků muzikoterapie při práci s dětmi v základní škole speciální. Práce popisuje souvislosti mezi zvukem, způsoby a funkcí slyšení, působením hudby na člověka. Část o muzikoterapii popisuje základní složky muzikoterapie, cílové skupiny muzikoterapeutické intervence a cíle. Dále se práce věnuje klasifikaci speciální pedagogiky, dílčí klasifikaci poruch chování, mentální retardace, pohybových vad, sluchových vad a zrakového postižení. V praktické části popisuje hudební nástroje, účastníky a aktivity s prvky muzikoterapie.
Use of elements of music therapy when working with children with special needs
Keywords: zvuk; hudba; muzikoterapie; speciální pedagogika; muzikoterapeutické prvky; sound; music; music therapy; special pedagogy; music therapy elements