Učitelka mateřské školy v proměnách času - Hřavová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je srovnání systému předškolního vzdělávání v mateřských školách před a po sametové revoluci. V teoretické části je popsán vývoj předškolního vzdělávání od 50. let 20. století až po současnost. Teoretická část je zaměřena i na pojetí učitele a práci učitelky mateřské školy. Zmíněny jsou cíle předškolního vzdělávání, změny ve školní legislativě a tvorbě vzdělávacích programů. Praktická část přináší výsledky smíšeného výzkumu, jehož cílem bylo (na základě rozhovorů a dotazníkového šetření) zjistit, jak vnímají učitelky s dlouholetou praxí vývoj své profese v čase, jaké vnímají změny.
Teacher of kindergarden through the ages
Keywords: učitel; mateřská škola; školství; dítě; výchova; vzdělávání; kompetence; teacher; kindergarten; education; child; education; training; competence