Vliv velikosti vstupního otvoru a délky expozice vodní světelné pasti na efektivitu odchytu vodního hmyzu. - Liebl, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá odchytem vodního hmyzu za použití vodní světelné pasti. Hlavním cílem této práce je detailně určit, jakou měrou je ovlivněna efektivita odchytu vodního hmyzu v závislosti na dvou hlavních faktorech - velikosti vstupních otvorů pasti a času, po který je past vystavena ve vodě v denní fázi (po odchytu v noci). Výsledkem této práce je stanovení, jaká velikost vstupních otvorů je pro odchyt vodního hmyzu optimální, jak tato velikost ovlivňuje unikání jedinců z pasti ven a zda se na únikovosti projevuje doba, po kterou je past umístěna ve vodě. Pokusy byly prováděny na školní výukové zahradě Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na podzim 2015 a v létě 2016 za použití vodních světelných pastí s otvory různých velikostí a jako modelové organismy byly použity zástupci vodního hmyzu z čeledí klešťankovití (Corixidae), koretrovití (Chaoboridae) a znakoplavkovití (Notonectidae).
Efficiency of subaquatic light traps depending on a size of entrance hole and time of exposure.
Keywords: vodní hmyz; světelná past; efektivita odchytu; míra únikovosti; aquatic insects; light trap; capture rate efficiency; escape rate