Hodnocení terapeutického programu v denních stacionářích pro psychiatrickou klientelu z pohledu klientů - Urbánková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2008)
Se stále přibývajícím počtem psychických poruch a onemocnění v populaci se postupně začal proměňovat i systém péče o duševně nemocné. Charakteristickým rysem těchto změn je tzv. deinstitucionalizace ve smyslu přesunu těžiště poskytování psychiatrické péče z velkých nemocnic a léčeben směrem k mimonemocničním formám péče co nejblíže přirozenému prostředí klienta. Denní stacionáře jsou typem zařízení, které stojí na rozhraní mezi ambulantní léčbou a celkovou hospitalizací. Jejich výhodou je, že klient není odpoután od svého přirozeného sociálního prostředí. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak klienti denních psychiatrických stacionářů subjektivně hodnotí terapeutický program ve třech vybraných zařízeních tohoto typu. Ve výzkumu byla použita metoda dotazování, technika dotazníku. Výzkum proběhl v denních psychiatrických stacionářích ve Znojmě, Havlíčkově Brodě a Jihlavě. Byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza, která předpokládala, že klienti hodnotí program denního stacionáře jako přínosný, se potvrdila. Druhá hypotéza, která zněla, že větší spokojenost s programem denního stacionáře udávají klienti trpící neurotickými a jinými nepsychotickými poruchami než klienti, kteří trpí psychotickými poruchami, se nepotvrdila. Z výzkumu vyplynulo, že klienti jsou spokojeni s touto formou psychiatrické péče, i to, že pro ně program denního stacionáře znamenal přínos. Proto se jeví jako důležité, aby v budoucnu došlo k dalšímu rozvoji tohoto typu zařízení a tím i dostupnosti většímu počtu klientů.
Therapeutic program in day care centres for psychiatric clientele evaluated by the clients
Keywords: denní stacionář; psychiatrická péče; psychoterapie; terapeutický program; stigmatizace; day care centre; psychiatric care; psychotherapy; therapeutic program; labelling