Sociální pracovník jako koordinátor případu v domácí hospicové péči - Vodová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je odpovědět na otázky, které plynou z dosavadní praxe autorky práce v domácím hospici. Může být sociální pracovník, který je součástí multidisciplinárního týmu v domácí hospicové péči, v pozici koordinátora případu, tj. pověřen vedením případu klienta? Mohla by pro práci multidisciplinárního týmu v domácí hospicové péči být vhodná metoda sociální práce case management, která se logicky nabízí jako spojnice zdravotních a sociálních služeb ve prospěch klienta? Co je úkolem sociálního pracovníka jako koordinátora případu v domácí hospicové péči? Práce nejdříve krátce popisuje specifika domácí hospicové péče a vymezuje relevantní pojmy z oblastí multidisciplinárního týmu. Podstatou spolupráce multidisciplinárního týmu domácí hospicové péče je komplexní pohled na klienta a kvalita jeho života i života jeho blízkých. Práce dále řeší přínosy sociálního pracovníka jako profese pro multidisciplinární tým domácího hospice a otázku jeho úkolů v týmu. Cílem je objasnit a uvést v porozumění potřebnost a pozici sociálního pracovníka v multidisciplinárním týmu domácí hospicové péče. Následně se věnuje metodě case management, její použitelnosti v domácí hospicové péči, jejím výhodám a nevýhodám a vyjmenovává úkoly koordinátora případu. Nakonec srovnává praxi ve dvou domácích hospicích v Kraji Vysočina s výše popsanými závěry.
Social worker as a coordinator of a home hospice care case
Keywords: domácí hospicová péče; specifika domácí hospicové péče; komplexní pohled na člověka; kvalita života umírajícího člověka; multidisciplinární tým; sociální práce v domácí hospicové péči; case management; koordinátor případu v domácí hospicové péči; home hospice care; specifics of home hospice care; complex view of a human being; quality of life of a dying person; a multidisciplinary team; social work within home hospice care; case management; a case coordinator in home hospice care