Přístupy učitelů soukromých mateřských škol k výchovné práci - Svobodová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je zmapování přístupů učitelů soukromých mateřských škol k výchovné práci. Práce má 2 části. V teoretické části jsou shrnuta východiska práce v tematických okruzích: předškolní vzdělávání, soukromé instituce zajišťující péči o předškolní dítě, učitel mateřské školy. Empirická část popisuje kvalitativní šetření s pěti učitelkami pracujícími v soukromých mateřských školách. Šetření bylo zaměřené na zjištění charakteristik, které vyjadřují postoj těchto učitelek k výchovné práci. S učitelkami byly vedeny hloubkové rozhovory, ty byly poté přepsány a zpracovány otevřeným kódováním. Jako hlavní charakteristiky jsem identifikovala: počty dětí ve třídách, čas příchodu dětí do MŠ, individuální přístup, nadstandardní možnosti, nadstandardní pomůcky.
Kindergarten teachers' attitude to educational practice
Keywords: PŘÍSTUP UČITELŮ; UČITEL V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ; PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ; SOUKROMÁ MATEŘSKÁ ŠKOLA; TEACHERS´ APPROACHES; TEACHERS IN PRESCHOOL EDUCATION; PRESCHOOL EDUCATION; PRIVATE KINDERGARTENS