Zásady výživy u pacientů v chronickém dialyzačním programu - Matějková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Výživa hraje významnou roli v léčbě a zastavení progrese renálního onemocnění. Určujícím faktorem morbidity a mortality dialyzovaných pacientů je malnutrice, tedy podvýživa. U pacientů s renálním onemocněním často dochází ke sníženému příjmu potravy, a to vlivem nechutenství, deprese, ale také následkem chronického zánětu či nedostatečných antioxidačních mechanismů. Nevyhovující nutriční stav těchto pacientů musí být včas odhalen a řešen. Je třeba dbát na dostatečný příjem energie, bílkovin a vápníku a omezení příjmu draslíku, sodíku a fosfátu a také tekutin. Vhodná může být suplementace vitaminů a stopových prvků. Stav výživy by měl být pravidelně kontrolován. Výzkumná část práce dokládá závislost laboratorních hodnot na stavu výživy a také pozitivní vliv edukace na schopnost pacientů dodržovat zásady stravování.
Principles of nutrition in chronic hemodialysis patients
Keywords: výživa; nutriční terapeut; chronické selhání ledvin; dialýza; malnutrice; nutrition; nutritional therapist; chronic renal failure; dialysis; malnutrition.