Svět českokrumlovských měšťanek v letech 1500-1650 - Podaná, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Svět českokrumlovských měšťanek v letech 1500-1650 vychází ze studia knihy testamentů, samostatně uložených posledních vůlí a pozůstalostních inventářů a knihy svatebních smluv, uložených ve Státním okresním archivu Český Krumlov. Jako další pramen byla využita preskriptivní literatura dvou typů, a to moralistní literatura, zabývající se rolemi žen a knihy o dobré smrti. Postupně byla pozornost věnována proměně pramenů, ženám v normách raného novověku, sňatku a manželství, struktuře rodin a rodinným vztahům a sociálnímu okolí žen. Dále se práce zaměřila na ženskou zbožnost, vnímání smrti a hmotnou kulturu domácností měšťanek.
World of Women of the Town of Český Krumlov in 1500-1650
Keywords: Český Krumlov; měšťanka; testament; svatební smlouva; vnímání smrti; zbožnost; raný novověk; Český Krumlov; burgheress; testament; wedding contract; perception of death; piousness; early modern period