Biodiverzita opuštěných těžebních lokalit na Královéhradecku. - Ponča, Dušan (Jihočeská univerzita, 2011)
Byl studován význam modelové lokality pro výrobu cihel (bývalé těžební lokalitě ?Plotiště nad Labem?) z hlediska biodiverzity a navrženo její další využití po restituci. Za tímto účelem bylo provedeno mapování biotopů a posouzení společenstev brouků z hlediska jejich antropogenního ovlivnění. Bylo zjištěno, že výskyt reliktních a vzácných druhů byl paradoxně vázán na antropogenní biotopy (zbytky původních budov). Jednalo se o málo známé a zřejmě staré synantropní druhy.
Biodiversity of abandoned mine sites in Hradec Kralove.
Keywords: biodiverzita; epigeický; těžební; Plotiště; antropogenní; synantropní; bioindikace; biodiversity; epigeic; mining; Plotiště; anthropogenic; synanthropic; bioindication